dinsdag 26 mei 2009

Overal ThuisZe vertrokken in juni vorig jaar, twee mensen in een busje op tour door Europa, op zoek naar wat ‘thuis’ betekent voor mensen in de lidstaten. En welke relatie dit heeft met de traditionele architectuur en cultuur van dat land. In ieder land zoeken ze het huis dat het meest centraal ligt en gaan in gesprek met de bewoners. Inmiddels zijn ze aangekomen in Nederland.

OVERAL THUIS
, being at home everywhere, is een project van Henrik Jan Haarink en Esther Kokmeijer.
 Een reis naar de 27 landen van de Europese Unie en de 3 kandidaat lidstaten met een bezoek aan haar bewoners. Op zoek naar de betekenis van ‘Thuis’ op het zwaartepunt, het hart van ieder land. Doormiddel van literatuuronderzoek, een interview met de bewoners, analyses, vergelijkingen met de traditie van het wonen en het maken van een beeldreportage inventariseren ze wat een huis thuis maakt.

Op hun reis maken ze teksten, tekeningen en schema’s van huizen, verzamelingen, foto’s, verhalen en modellen. Terug in Nederland maken ze op grond van deze studie een ontwerp voor een woongebouw in Nederland. De eigenschappen die een huis moet hebben om een goed thuis te maken zullen verenigd worden in het ontwerp voor dit gebouw.

Op de site overalthuis.eu doen Haarink en Kokmeijer doorlopend verslag van hun nieuwe (T)huizen. Eind 2009 zal er een boek in meerdere talen verschijnen over deze 30 (T)huizen. Daarnaast zal er in meerdere landen in Europa een expositie opgebouwd worden om zoveel mogelijk mensen in Europa te bereiken. Naast het bezoeken van de (T)huizen speelt ook de reis naar het exacte zwaartepunt van ieder land een grote rol binnen het boek en de expositie.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten