vrijdag 24 april 2009

Siemon de Jong

Televisiemaakster en producente Machteld van Gelder besloot vijf jaar geleden een kinderprogramma te maken over bouwen met eten 'weinig moeite, en een groot effect, lekker zonder aandacht voor gezond' zo verklaarde ze. Uiteindelijk kwam ze terecht bij de Amsterdamse taartenzaak De taart van mijn tante, en eigenaar Siemon de Jong. Het idee verschoof, geïnspireerd door de Jong, van een onverantwoord eetprogramma tot een praatprogramma voor kinderen.
De aanleiding voor zo'n gesprek is een taart, te bakken voor iemand die hem volgens het kind verdiend. Samen met Siemon de Jong, alias Abel, gaat het kind aan de slag, en in de onderwijl gevoerde gesprekken passeert van alles de revue. Ruziënde ouders, een handicap of sessies bij een psycholoog. Ontroerend goed weet Siemon de Jong eerlijk en geinig de wereld van het kind bloot te leggen. De Jong: "Je hebt van die wijze jongetjes. Dan wil ik op zoek naar het kind, daarom probeer ik hem heel even uit het lood te slaan. Geeft niet. Kinderen zijn net mensen, toch?”

De taarten van Abel viert dit jaar zijn vijfjarig bestaan en is nog tot 31 mei te zien. (Elke zondagmorgen bij de VPRO op Ned. 3)


Portret van Siemon de Jong door Alice Braat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten